Hangmat schoonmaken: do’s en don’ts

Waar moet je rekening mee houden bij het schoonmaken van een hangmat?

Een hangmat is het ultieme item om in te relaxen tijdens warme zomerdagen. Het is dan ook belangrijk om je hangmat goed te onderhouden en af en toe schoon te maken. Vergeet alleen niet dat een hangmat bedoeld is om te relaxen. Wees een Luilak en was hem niet al te vaak. Pak je Rust en accepteer een vlekje. Omarm moeder natuur en laat zand of gras jouw relaxmoment niet verstoren. Ogen dicht en genieten…

In dit blogbericht geven we je toch een aantal tips en tricks over hoe je jouw hangmat kunt schoonmaken en onderhouden, inclusief het antwoord op een veelgestelde vraag: kan een hangmat in de wasmachine worden gewassen?

Waarom is het belangrijk om je hangmat schoon te houden?

Een hangmat is een item dat vaak buiten wordt gebruikt en blootgesteld wordt aan verschillende weersomstandigheden. Denk aan zon, regen en wind. Hierdoor kan de hangmat na verloop van tijd vies en/of beschadigd raken. Door af en toe je hangmat schoon te maken, verleng je de levensduur en blijft hij er mooi uitzien.

Hoe maak je een hangmat schoon?

Er zijn verschillende manieren om een hangmat schoon te maken. Hieronder hebben we een aantal belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

1) Verwijder vuil en bladeren

Als je hangmat vuil is geworden, begin dan met het verwijderen van bladeren, takjes en ander vuil dat erop ligt. Dit kun je doen door met een zachte borstel of bezem over de hangmat te vegen.

2) Gebruik een mild schoonmaakmiddel

Je kunt je hangmat schoonmaken met een mild schoonmaakmiddel en warm water. Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel of andere chemische reinigingsmiddelen om je hangmat schoon te maken. Hierdoor kan de stof beschadigen en verkleuren.

Wil je toch graag een schoonmaakmiddel gebruiken, kies dan voor een klein beetje groene zeep. Maak een spons of zachte doek vochtig met het sopje en wrijf voorzichtig over de hangmat. Spoel de hangmat vervolgens af met schoon water en laat hem drogen in de zon.

Is je hangmat echt heel smerig, probeer de hangmat dan te wassen in een grote emmer of bad met water en (groene) zeep. Beweeg de hangmat goed heen en weer door het sop. Zorg ervoor dat je na het wassen de hangmat afspoelt met koud of lauw water. Je kunt dit doen door de hangmat in een bad te leggen met schoon water, maar een tuinslang kan ook wonderen doen.

3) Was je hangmat niet in de wasmachine

Sommige hangmatten kunnen in de wasmachine worden gewassen. Wij raden het echter niet aan om een Luilak hangmat in de wasmachine te wassen. Met het wassen van een hangmat in de wasmachine loop je het risico dat kleuren door elkaar lopen wat zonde is voor de unieke designs. 

4) Laat de hangmat goed drogen

Het is belangrijk om de hangmat goed te laten drogen voordat je hem weer gebruikt. Hang hem bij voorkeur in de zon, maar vermijd direct zonlicht om verkleuring te voorkomen.

5) Bewaar de hangmat droog en schoon

Wordt je hangmat een tijdje niet gebruikt, bewaar de hangmat dan op een droge en schone plek. Dit voorkomt eventuele schimmelvorming.