Hoe hoog moet je een hangmat ophangen?

Een hangmat is de ideale manier om even lekker te ontspannen. Of je nu in de tuin wilt liggen, op het balkon of gewoon in je woonkamer, met een hangmat creëer je direct een relaxte sfeer. Maar hoe hoog moet je een hangmat eigenlijk ophangen voor de meest comfortabele en veilige ervaring?

De ideale hoogte voor het ophangen van een hangmat

De ideale hoogte voor het ophangen van een hangmat is afhankelijk van de afstand tussen twee ophangpunten. In het geval de tussenruimte tussen de 300 – 350 cm zit, dan kan een ophanghoogte van ongeveer 180 cm aangehouden. Naarmate de afstand tussen de twee ophangpunten toeneemt, neemt ook de ideale ophanghoogte toe. In onderstaande illustratie is af te lezen wat de ideale ophanghoogte is bij verschillende afstanden tussen ophangpunten. 

Als de hangmat op de ideal hoogte hangt, dan ligt het onderste deel van de hangmat ongeveer 50 cm boven de grond. Dit is de perfecte hoogte voor een comfortabele en veilige hangmat ervaring.

Het is erg belangrijk dat beide ophangpunten op dezelfde hoogte zitten. Als dit niet het geval is, dan kan de hangmat scheef gaan hangen en dat is niet alleen oncomfortabel, maar ook gevaarlijk. Zorg er dus voor dat je beide ophangpunten op dezelfde hoogte bevestigt.

Rek in de stof van de hangmat en het touw

Bij het ophangen van een hangmat is het belangrijk om te beseffen dat er wat rek zit in zowel de hangmat als het touw. Als je de hangmat op de een hoogte van bijvoorbeeld 200 cm ophangt, dan zal deze na verloop van tijd lager komen te hangen. Dit komt doordat het touw en de hangmat zich naar jouw gewicht vormen.

Als je de hangmat voor het eerst ophangt, dan kun je de hoogte nog aanpassen als de hangmat eenmaal is uitgerekt. Het is echter beter om de hoogte direct goed te hebben zodat je de hangmat niet opnieuw hoeft op te hangen.

Voorkom ten allen tijde dat je hangmat te laag komt te hangen en over de grond sleept. 

Lees meer over het ophangen van je hangmat: