Ik ga op reis en ik neem mee…

Ik ga op reis en ik neem mee…

Geografisch gezien is ons Koninkrijk der Nederlanden maar een minuscuul staatje. De Nederlandse bevolking vertegenwoordigd nog geen tiende procent de wereldbevolking. Maar of je nou aan een pokertafel zit in Las Vegas, of op een olifant in Thailand, Nederlanders kom je geheid tegen. Want bij een gebrek aan highlights in eigen land, neemt het Nederlandse volk graag een kijkje over de grens. Wat er allemaal mee gaat op reis verschilt natuurlijk per persoon. Maar een (klein) plekje in je koffer reserveren voor een hangmat is altijd verstandig!

Waarom luieren op reis?

Ondanks dat mensen meestal op reis gaan om hun vakantie te vieren, wordt de reis zelf vaak als stressvol ervaren. Ontspannen tijdens een pitstop of op de eindbestemming zelf is dus geen overbodige luxe. Wanneer je 5 uur achter elkaar de hectometerpaaltjes van de Route du Soleil hebt geteld is het misschien verstandig om een kleine powernap in te lassen. Niet alleen is dit veiliger voor jou en je medeweggebruikers, maar ook je humeur kan dit zeker ten goede komen. Nu kun je de bestuurdersstoel naar achter klappen of naast een tankstation in het gras gaan liggen, maar dit kan ook vele malen comfortabeler. In dit geval biedt een hangmat uitkomst. Niet voor niets is het voor veel Zuid-Amerikaanse vrachtwagenchauffeurs gebruikelijk om hun siësta langs de snelweg in een hangmat door te brengen.
Eenmaal op de bestemming aangekomen moet de hangmat natuurlijk niet in de reiskoffer/kofferbak blijven liggen. Dit is je kans om jezelf aan te passen aan je tropische vakantieland. Dus hang je hangmat op op een mooie plek in de schaduw en geniet elke middag van je siësta, net als de locals!

 

Wat voor een hangmat wordt het?

Wanneer je hebt besloten een hangmat mee te nemen op reis, moet er nog een type hangmat worden gekozen. Er kan worden gekozen tussen speciale reishangmatten van parachutestof, of normale hangmatten van katoen of soortgelijk materiaal.

Parachutestof

Een parachutestof reishangmat is geproduceerd om zo licht en klein mogelijk te zijn. In de verpakking is een parachutestof reishangmat niet veel groter dan een flesje water. Deze kun je dus zo in je backpack of reiskoffer schuiven. Bovendien houdt de parachutestof geen vocht vast en droogt het zeer snel. Een parachutestof reishangmat kun je dus gerust buiten laten hangen als er een tropische regenbui op komst is.

Katoen

Hoewel een ‘normale’ hangmat er niet speciaal voor is gemaakt, kan deze ook prima mee op reis. Het belangrijkste verschil ten opzichte van een parachutestof hangmat is het formaat en gewicht. Een katoenen hangmat kan ook wel compact worden opgerold maar is toch een stukje groter en zwaarder dan een reishangmat. Qua ligcomfort heeft de katoenen hangmat wel meer voordelen. Doordat de hangmat is gemaakt van een dikkere stof en met meer ophangtouwen biedt deze meer ondersteuning aan het menselijk lichaam, wat het ligcomfort ten goede komt.

Luieren tussen twee bomen

Een reishangmatje mag dan in je backpack passen, maar een standaard is natuurlijk een heel ander verhaal. Gelukkig denkt moeder natuur ook aan de luilakken onder ons, want 2 stevige bomen kunnen prima als standaard fungeren voor jouw hangmat. Maar let op: het lijkt mooi en makkelijk om je hangmat aan een boom te knopen, maar dit moet wel voorzichtig gebeuren zodat de bomen er niet onder lijden. Het voedseltransport van de boom vind namelijk plaats vlak onder de schors. Wanneer deze voedselstroom wordt afgekneld door een te strak touw, kan de boom in kwestie afsterven. Dit is te voorkomen door gebruik te maken van spanbanden waarmee de druk op de boomschors beter wordt verdeeld.

 

De historie van de reishangmat

In Europa werd de hangmat geïntroduceerd door niemand minder dan Christopher Columbus. Hij bracht het meubelstuk mee uit Zuid-Amerika naar Spanje. De Spanjaarden gebruikten hangmatten op hun schepen om in te slapen. Met de hangmatten werd niet alleen veel schaarse ruimte aan boord bespaard, ze hielpen ook tegen zeeziekte doordat de hangmatten mee wiegden op het ritme van de golven.

 

Het is dus niet voor niets dat de hangmat tegenwoordig nog mee op reis gaat bij mensen van over de hele wereld. Want een mooie hangmat, die verdient een plekje in je koffer.

De reishangmat single Colibri van La Siesta is de perfecte reishangmat. Extreem lichtgewicht en klein zodat de Reishangmat single Colibri perfect in je koffer past.
De reishangmat Silk Traveler Single van Amazonas is ultra cool en ultra licht! Deze 1 persoons reishangmat is de ultieme reisgenoot. Deze reishangmat is gemaakt van parachutestof. Dankzij deze high-performance stof is de hangmat extra duurzaam en stabiel.
Reishangmat. Een makkelijke hangmat die je mee kunt nemen op vakantie. De hangmat is licht en sneldrogend.