Kan je in een hangmat slapen?

Je hebt er vast wel eens over nagedacht, ‘Zou je eigenlijk lekker kunnen slapen in een hangmat?’ En zo ja, ‘Is dat dan niet ongezond of zo?’

Nou, je bent niet de enige die zich dit heeft afgevraagd, want een Zwitsers team van wetenschappers heeft een volledig onderzoek aan dit vraagstuk geweid. En hun bevindingen? Niets dan positief.

Sneller inslapen

Baby’s slapen sneller in wanneer ze zachtjes gewiegd worden, zoveel is voor elke ouder duidelijk. Maar zou dit voor volwassenen niet ook opgaan? De Zwitserse onderzoekers hebben 10 proefpersonen op zowel een bed als in een hangmat laten slapen. Alle proefpersonen sliepen eerder in wanneer ze in de hangmat lagen, bovendien sliepen ze vaster. Of je nou een klein baby’tje bent of een volwassen persoon, het zachtjes heen en weer wiegen heeft een rustgevend effect op je lichaam. Hierdoor kan de slaap eerder worden gevat en zul je ook vaster slapen.

Goed voor de rug

Wanneer je goed in de hangmat gaat liggen biedt deze een goede ondersteuning voor de rug. Vooral in Europa wordt vaak de fout gemaakt om recht in een hangmat te gaan liggen. Wanneer je op deze manier gaat slapen liggen je hoofd en voeten op een hoger punt dan je rug. Dit is minder comfortabel en kan tot rugklachten leiden.

In Zuid-Amerika geven ze het goede voorbeeld. Door diagonaal in een hangmat te gaan liggen spreid je de hangmat met je lichaam open. Je hoofd, romp en voeten liggen op deze manier veel meer in een lijn. Een luilak die het Zuid-Amerikaanse voorbeeld volgt hoeft geen rugklachten te krijgen!

Buiten slapen

In de zomermaanden kun je soms ook prima buiten overnachten in je hangmat. Want wat gaat er nou boven het inslapen onder een heldere zomerse sterrenhemel? Het nadeel hiervan is wel dat je last kan krijgen van ongenodigde gasten. Insecten en ander ongedierte vliegt en kruipt ‘s nachts natuurlijk volop rond. Aangezien je deze vast op afstand wilt houden is het een idee om een klamboe over de hangmat heen te spannen. Er zijn zelfs klamboes op de markt die speciaal geproduceerd zijn voor hangmatten.

Hangmatset Avontura met Canoa standaard. Een leuke en vrolijke hangmat die je binnen of buiten kunt ophangen. De hangmat is zeer ruim en je kunt er heerlijk in relaxen

Binnen slapen

Wanneer je binnen wil slapen in je hangmat is ongedierte in ieder geval geen obstakel, wel kan het zo zijn dat je met een gebrek aan ruimte komt te zitten als je een grote hangmatstandaard binnen neer wil zetten. Gelukkig is ook hiervoor een oplossing bedacht. Er zijn verschillende hangmat bevestigingssetjes op de markt die een standaard kunnen vervangen.

Een bevestigingsset bestaat meestal onder andere uit karabijnhaken, pluggen en bevestigingstouw. Met een dergelijke set kan een hangmat vrijwel overal in huis opgehangen worden. Dit kan bijvoorbeeld aan het plafond of aan een draagmuur. Het is enkel zaak dat de hangmat op de goede hoogte hangt zodat deze niet over de grond schuurt. 30 a 40cm boven de grond is perfect.

He t grote voordeel van zo’n bevestigingsset is dat je de hangmat in een handomdraai aan de kant kan hangen door de twee uiteinden samen aan één haak te hangen. Zo heb je op het ene moment je bed midden in je kamer hangen en op het andere moment heb je alle ruimte!

Hangmat tips

Heerlijk slapen in een hangmat kan natuurlijk. In onderstaande hangmatten kun je heerlijk slapen. Probeer het nu zelf!

Hangmat fine art Ibiza 2 persoons

Hangmat Fine Art Ibiza XXL

Hangmat Fine Art Bird XXL

Hangmat Porto Alegre