Tip tegen de winterdip

De één lacht erom, de ander heeft er wel degelijk last van; de winterdip. Sommige mensen hebben er zelfs al in de herfst, bij het vallen van de eerste bladeren, last van. Een somber gevoel waar niks tegen lijkt te helpen en geen directe aanleiding voor is. We kunnen het afdoen als aanstellerij, maar wanneer je er serieus last van hebt kan het je wel behoorlijk in de weg zitten. Wat je er tegen kunt doen en hoe je het voorkomt? Hier de tips!

Lekker licht

Volgens de wetenschap is één van de grootste redenen dat mensen in de winter last krijgen van een dip het gebrek aan Vitamine D. Deze vitamine maakt je lichaam zelf aan uit de stralen van de zon. Deze vang je echter alleen op wanneer jouw huis daadwerkelijk wordt blootgesteld aan deze zonnestralen. Achter glas heb je dit effect dus alweer niet. Deze vitamine aanvullen in de winter door middel van een pilletje is dan ook voor iedereen een goed idee. Niet alleen voor je mentale gesteldheid, maar ook voor je lichamelijke situatie. Vitamine D heeft namelijk ook invloed op je huid, haar, nagels en andere vitale processen.

De lamp

Daarnaast kun je vitamine D ook nabootsen door middel van een zogenaamde daglicht lamp. Mensen die van zichzelf weten dat ze gevoelig zijn voor een winterdip doen er dan ook goed aan te investeren in zo’n lamp. Wanneer je dit combineert met een dagelijks rustmomentje in een lekkere hangmat zul je zien dat je er zienderogen van opknapt. Je waant je direct op een tropisch strand en hebt even een moment van reflectie en mindfullness. Dit soort momenten zorgen ervoor dat je de donkere dagen soepeler aankunt.

Kortom, een winterdip is vooral niks om je voor te schamen. Uit bovenstaande kunnen we wel concluderen dat het juist iets heel menselijks is. Iedereen kan er last van krijgen en het is gewoon een lichamelijk proces. De één is hier gevoeliger voor dan de ander, niks geks dus. Door tijdig actie te ondernemen en een tekort aan vitamine D te voorkomen zorgt ervoor dat je niet verder afglijdt naar bijvoorbeeld een depressie. Een hangmat, een pilletje en een lamp en voor je het weet; skip de dip!

Oftewel… Het is tijd voor wat me-time in huis.