Waarom iedereen een middagdutje moet doen

Baby’s, peuters en oudere mensen doen het volop, maar de rest van de (Nederlandse) bevolking niet; middagslaapjes. Behalve in mediterrane landen waar ze een siësta houden is het niet gebruikelijk. Eigenlijk is het best gek aangezien de wetenschap inmiddels heeft aangetoond dat het doen van een middagslaapje heel gezond is. Zowel voor je lichaam als geest. Waarom ook jij vandaag nog moet starten met het doen van een middagdutje? Lees snel verder.

Even stilstaan

We leven in een samenleving die meer prikkels oplevert dan ooit. We zijn de hele dag door bereikbaar en daardoor ook eigenlijk altijd aan het werk. Dan hebben we het nog niet eens over de sociale druk gehad die dit met zich meebrengt. We razen maar door en rennen van hot naar her. Een maatschappij waarin een middagdutje niet gewoon is, maar wel ontzettend nodig. Dit is dan ook meteen hét argument om het te doen. Niet uren liggen slapen, maar een halfuurtje na de lunch even uitchecken. Gewoon even niks doen en luieren. Creëer hier wel een plek voor die er geschikt voor is. Denk aan een hangmat van Luilak. Door je hangmat in de tuin (in de zomer) of woonkamer op te hangen heb je meteen een plek gemaakt waar je echt even kan luieren. Even geen telefoon maar jij met je gedachten. Je zult zien dat je na dit half uur vele productiever bent dan wanneer je maar gewoon was door gegaan.

Langer door

Heb jij ook een leven naast je baan? Dan is de kans groot dat je avonden ook vaak drukbezet zijn. Natuurlijk allemaal ontzettend leuk en gezellig, maar ook energievretend. Door overdag dan een kleine powernap te pakken kun je de rest van de dag vol energie aan. Niet meer die avondjes waar je eigenlijk naar uitkeek met half open ogen door zien te komen, maar volop aanwezigheid. Nu we volop thuiswerken is de kans dat je een half uurtje kunt luieren tussen het werken door ook veel groter, doe dit dan ook om de rest van de dag en avond alles te kunnen geven.

Kortom, een middagdutje is voor iedereen goed. Het gaat niet ten koste van je slaap ’s avonds. Dat is een mythe die we graag de wereld uit helpen. Wanneer je het slaapmoment beperkt tot een halfuur is het bewezen dat dit geen enkele invloed heeft op de slaap ’s nachts, maar wel voor zowel lichaam als geest grote voordelen met zich meebrengt. Een win-win situatie die je jezelf moet gunnen!